Moro


Kiitokset Jacarandalle ja Annille!
Vastaan kommentteihinne myöhemmin.

Luin äsken kahvitellessa perjantain Hesaria ja huomasin yleisönosastolla kaksi vastinetta keskiviikkona julkaistuun mielipidekirjoitukseen Sibelius-lukiossa harjoitettavasta oppilaskasteesta. Nimimerkki Sibisläinen kertoo kuinka oppilaita nöyryytetään ja kiusataan vanhempien oppilaiden toimesta koulun ja vanhempainyhdistyksen hiljaisella tuella. Järkytyin rehtori Ritva Mäkelän sekä oppilaskunnan hallituksen puheenjohtajan Jonas Rannilan vastineista, joista paistoi läpi anteeksiantamaton välinpitämättömyys ja ymmärryksen puute.

Rehtori Mäkelä kertoo koulussa vallitsevan hyvän hengen ja ettei koulussa esiinny kiusaamista. Hän myös muistaa esilletuoda hienosti kuinka "meidän aikuisten tulee pyrkiä vaikuttamaan opiskelijoiden arvomaailmaan niin kotona kuin koulussakin, etteivät he missään tilaisuudessa edes ajattelemattaan loukkaa toista ihmistä henkisellä tai fyysisellä tasolla." Fiksusti sanottu, mutta hän aloittaa saman kappaleen seuraavasti: "Nuorten toiminta voi olla rajua ja ajoittain ajattelematonta." Puistattaa. Eikö rehtori Mäkelä ymmärrä vai eikö hän välitä, että koulussa kiusataan aikuisten hiljaisella hyväksynnällä oppilaskasteviikolla. Aikuisten tehtävä olisi kitkeä tällaiset perinteet juurineen. Nimimerkki Sibisläinen mainitsee omassa kirjoituksessaan osuvasti: "Tällaista kohtelua ei pidetä hyväksyttävänä enää missään työyhteisössä. Mielestäni hauskanpito muiden nöyryyttämisellä erilaisten 'kasteiden' muodossa on mennyttä aikaa. Yhteishengen luomiseen tunnetaan tänä päivänä tehokkaampia keinoja, jotka perustuvat parempaan vaikutusten ymmärtämiseen ja kehittyneempään arvomaailmaan." Aivan niin. Voisiko todempaa olla.

Minä en ymmärrä miksi kouluissa sallitaan edes opettajien valvonnassa uusien oppilaiden julkista nöyryytystä leikin varjolla. Osa oppilaista lienee norsunnahkaisia, eivätkä välitä ko. kiusaamisesta, mutta osa on mm. entisiä koulukiusattuja ja muuten herkkiä. Heille tällainen perinne on silkkaa kauhua, eikä edistä millään tavalla heidän arvomaailmaansa (Mäkelän toive) taikka ehjää persoonallisuuden kasvua matkalla aikuisuuteen. Päinvastoin he saavat vahvan viestin, että vahvemmilla on oikeus nöyryttää heikompiaan perinteen turvin.

Oppilaskunnan hallituksen puheenjohtajan Jonas Rannilan vastine oli kaikessa ala-arvoisuudessaan kauhistuttava. Hän ensinnäkin tuomitsee ulkopuolisten mukaanvetämisen kirjoittaen mm. "Koulun sisäiset asiat tulisi muutenkin käsitellä koulun sisällä." Jaaha. Aikamoinen tyranni. Millainenhan esimies hänestä tulisi millään työpaikalla. Keneen loukattu oppilas voisi ottaa yhteyttä kokemassaan vääryydessä, josta koulu ei välitä, ellei julkisuuteen. Haloo Rannila! Hän mainitsee olevansa tuohtunut koska "kouluumme kodistuu ikäviä asiavirheitä". Vai niin. Mikähän se asiavirhe lienee. Hän itse kirjoittaa: "Hyvässä hengessä 'nahat' määrätään muun muassa laulamaan tai pukeutumaan hassuihin vaatteisiin." Jopa rehtori itse myöntää, että nuorten toiminta voi olla rajua ja ajoittain ajattelematonta. Ylilyönteja sattuu varmasti, eikä moni kiusaaja ymmärrä tekevansä korjaamatonta kiusaa. Siksi koko toiminta pitää yksiselitteisesti lopettaa!

Rannila jatkaa: "on ikävää, että joku koulumme oppilaista ... haluaa loata koulume mainetta lisäämällä tekstiinsä perättömiä väitteitä. Näitä ovat väitteet opettajakunnan ja vanhempainyhdistyksen hiljaisesta hyväksynnästä." Hetkinen! Eikös homma ole juuri hyväksynnästä kiinni, koska muuten edellämainitut tahot olisivat kieltäneet koko onnettoman touhun.

Pahin vielä edessä. Rannila päättää vastineensa: "Hyvä yhteishenki ei synny ilman yhteisiä kokemuksia. Muutaman päivän mopotus on pieni hinta koko lukioajan kestävästä, harvinaislaatuisen voimakkaasta yhteenkuuluvuudentunteesta." En löydä tarpeeksi voimakasta kirosanaa. Kiusaamisestako se yhteishenki syntyy. Ehkä kiusaamisesta nauttivien idioottien kesken, mutta ei muuten. Nimimerkki Sibisläinen on oikeassa. Niin oikeassa. Nykyaikana on muitakin oikeasti positiivisia keinoja yhteishengen luomiseen.

Olen järkyttynyt. Kirjoitan oman vastineeni rehtori Mäkelälle.
Hänen meiliosoitteensa löytyy netistä TÄSSÄ.
Katso kohtaa Hallinto. Kirjoittakaa hänelle.

En viitsi etsiä Jonas Rannilan yhteistietoja. Hän ei ilmeisesti ymmärtäisi palautetta. (Paitsi häntä kiittävää.)

---

Mun blogi löytyy blogilistalta. Lisäsin eilen tai toissapäivänä. En muista.

Mä lähden saunaan jäähtymään.

- Johannes -