Hei,

 

En pääse jostain syystä edelleenkään kommentoimaan kuin osaan Bloggerin blogeista. Oheinen hieman  periaatteellisista syistä kärjistetty kommentti oli tarkoitettu tänne, missä verrattiin eurooppalaisia taistelutaitoja samuraiden taitoihin.

Oman Eurooppalaisen kulttuurimme unohtamisen / halveksimiseen itäisen hyväksi liittyy kamppailulajien lisäksi myös protestanttien aikaansaama kristinuskon tuhoaminen ja mm. sen unohtaminen, että itse harjoittamastani ortodoksisesta kristillisyydestä löytyy edelleen katkeamattomana perinteenä aivan samat hiljaisuuteen ja Jumalan kohtaamiseen liittyvät meditaatiot ja meditatiiviset asenteet ja tekniikat kuin idästäkin. Miksi mennä merta edemmäs kalaan tässäkään asiassa. 

Valistus viimeisteli kristinuskon tuhon meditatiivisena henkisenä tienä liiallisessa järjen nimeen vannomisessaan läntisestä Euroopasta. Katolisesta kristillisyydestä vielä löytyy meditatiivista kristinuskon harjoittamista, mutta suuri yleisö ei tunne perinnettä lainkaan ja etsii mietiskelyn oppinsa itäisestä buddhalaisesta perinteestä. Itäisestä kristinuskosta tuo perinne sen sijaan vielä löytyy elävänä. Eivätpä taida mm. Athos vuoren luostarit poiketa buddhalaisista luostareista millään oleellisella tavalla.

En ole itse perehtynyt kristillisiin soturimunkkijärjestöihin, mutta uskoisin, etteivät nekään poikenneet henkiselläkään tasolla samuraista millään tavalla. Me kärsimme edelleen historiankäsityksessämme valistuksen ajan äärimmäisen halveksivasta asenteesta kaikkea keskiaikaista ja kristillistä kohtaan. tiesittekös mmuten, että esim. ritareiden normaaliin käytökseen kuului rukoilla ennen suuria koitoksia ja ratkaisuja edellinen yö kirkossa. No, toisella nimellä sitä kutsutaan mietiskelyksi. Mutta unohdin, sehän onkin vain ummehtunutta kristinuskoa, eikä hienoa new age buddhalaisuutta.

Minulla ei ole kerrassaan mitään buddhalaisuutta vastaan. Olin sellainen itsekin vuosien ajan.

 

- Johannes -