841893.jpg

Moro


Lämmin kevätuuli puhalsi kasvoja vasten kauppareissulla vieden osan pakokauhua mennessään, enkä nähnyt pelonaiheita siristellessä silmiäni kirkkaassa auringonloisteessa. Sulava lumi solisi korvissa ja loska litisi kumppareissa. Kevät.

Venaan saunaanlähtöä. Odottelen hetken mielen laskeutumista saunafiilikseen. Jotta voisin lojua pitkin pituutta lauteilla antaen ajatusten harhailla levollisissa aiheissa. Odotellessa kirjoitin vielä kerran Saastaiseen huoneeseen, vaikka keskustelun taso onkin muuttunut matalaksi. Itselleni kirjoitin.

841881.jpg

Jaan itse sekä tieteellisen että uskonnollisen (ortodoksikristitty) maailmankuvan. Luen enemmän tieteellisiä kuin uskonnollisia tai uskontoa käsitteleviä tieteellisiä teoksia.

Mutta

Minusta nämä kaksi maailmankuvaa eivät ole ristiriidassa keskenään. Tiede on kuitenkin loppujen lopuksi rajallinen. Se ei kykene selittämään tai tutkimaan kaikkea. Todellisuus ei aukene kaikilta osin tieteelle. Ikävä kyllä, suuri osa tieteellisen maailmankuvan omaavista ihmisistä pitää tiedettä kaikkivoipana, eivätkä hyväksy sellaisten ilmiöiden olemassaoloa, joita tiede ei voi selittää.

Leegio mainitsi taiteen. Tiede on aika avuton esim. taiteen suhteen. Se ei kykene selittämään sen enempää taideteoksen edessä koettua hurmiota kuin syytä miksi joku taideteos on mestarillinen. Eikä se kykene selittämään uskontoakaan sen enempää kokemuksen kuin uskonnollisen todellisuudenkaan osalta. Se voi ainoastaan väittää molempia olemattomiksi, koska se ei voi niitä lähestyä omista lähtökohdistaan.

Uskonto on myös rajallinen. Ei uskonto voi selittää kuten tiede alkuräjähdystä, kemiallisia reaktioita taikka fysiikan lakeja. Uskonto käsittelee toisenlaista todellisuutta.

Tieteen ja uskonnon ei tulisi väittää toistensa alaa huijaukseksi, koska kumpikaan ei ole huijausta. Tiede voi kaikin mokomin pitää Jumalia olemattomina ja uskonnot alkuräjähdystä Jumalan työnä, mutta tällainen riitely on hedelmätöntä. Eikä minusta ole kehittävää mennä käännyttämään uskovaa pois uskostaan, eikä tieteelliseen maailmankuvaan uskovaa omasta näkemyksestään. Antaa molempien elää rauhassa. Ja kannattaa muistaa, että molemmat voivat lähestyä ja tutkia toistensa aloja toisiaan kunnioittaen. Keskustelusta on hyötyä molemmille osapuolille. Esim. ortodoksinen maailma tukee tiedettä ja esim. Valamon luostarissa kustannetaan ja tutkitaan uskontoa myös uskontotieteen ja filosofian aloilla.

841886.jpg

Käännyn minäkin (?) kysyi minulta lähdeteoksia. En voi niitä antaa, koska olen hyvin lukenut henkilö. En muista kaikkia lukemiani kymmeniä ja kymmeniä teoksia taikka kymmeniä ja kymmeniä keskusteluja eri alojen asiantuntijoiden kanssa. Tutkikoon ja muodostakoon jokainen oman mielipiteensä vuosien pohdiskelun seurauksena. Kuitenkin muistaen että on kelvottomia uskonnollisia teoksia ja yhteisöjä ja on kelvottomia tieteellisiä teoksia ja yhteisöjä, jotka toimivat fundamentalistien tavoin rajoittaen todellisuuden johonkin pyhänä pitämäänsä tekstiin. Tässä mielessä kreationistit eivät poikkea typeryydessään ja ahdasmielisyydessään skeptikoista.

- Johannes -