891562.jpg

Moi

Suora lainaus Finnsanity Blogista:

" Fundamentalisteille on tärkeämpää todeta lapsen tottelevaisuus ja normitettu kiltteys kuin tietää, saako lapsi tarpeeksi läheisyyttä ja ymmärrystä. Fundamentalistia ei häiritse, toimiiko ihminen, esimerkiksi lapsi pelosta vai itseymmärryksestä, kunhan toimii niin kuin pitää. "

Tämä on niin laittamattomasti sanottu, että on pakko laittaa muistiin omaan blogiini. Tällaisen kasvatuksen minä olen saanut. Lienee tarpeetonta sanoa, että opin toimimaan oikein pelosta, en ymmärryksestä. Siksi toisekseen kotona vallitsevia sääntöjä oli useinmiten mahdoton ymmärtää, ainakaan lapsen ymmärryksellä.

Vanhempani kokivat lapsen vanhemman suoraksi jatkeeksi vailla omaa autonomiaa ja identiteettiä. Tärkeintä suhteessa perheen ulkopuoliseen maailmaan oli ulkonaisesti oikea käytös ja menestyminen vanhoillisten arvojen mukaan. Jos lapsi ei kyennyt täyttämään näitä ehtoja, niin vanhemmat kokivat sen itselleen häpeällisenä osoituksena epäonnistumisestaan ihmisinä ja vanhempina, koska lapsi ei ollut vanhemmistaan irrallinen itsenäinen olento.

Sillä olivatko ns. oikea käytös ja menestyminen missään mielessä järkeviä saatikka inhimillisiä, rakastavia asioita ei ollut mitään merkitystä, koska tärkeää oli ainoastaan täyttää nämä ehdot niiden mielekkyydestä / mielettömyydestä huolimatta. Ilmeisesti vanhempieni oma identiteetti oli näistä kiinni, eivätkä he kyenneet tai uskaltaneet kyseenalaistaa perimäänsä arvojärjestelmää.

Yhtenä esimerkkinä toimi fyysisen voiman ja peräänantamattomuuden ihannointi ja minä tuotin tietenkin pahasti keskosena syntyneenä ja rääpäleeksi jääneenä jatkuvaa häpeää vanhemmilleni, enkä mä kykene vieläkään näkemään itseäni normaalivartaloisena aikuisena miehenä, vaan näen peilissä vanhempieni luoman heikon ihmisen kuvan. Käydessäni pääsiäisenä kylässä vanhempieni luona isäni luennoi Suomen pisimmistä miehistä ja heidän voimastaan kuinka se ja se jaksoi kaataa sonnin tuosta vaan kuin painija pahaisen vastustajansa. Tällaisessa ympäristössä minä kasvoin.

Tämä sama mahdoton vaatimustaso ja siihen kytkeytyvä häpeän kokeminen ja välttäminen toimi luonnollisesti kaikessa.

- Johannes -